Ağ (Network) ve Sunucu Yönetimi Hizmetleri

Görev Tanımı:

1. Kampüs içerisinde merkezi olarak yönetilebilen 42 adet kablosuz erişim cihazı eskileri ile değiştirilerek merkezi kontrol sunucusuyla beraber devreye alınmıştır. Buradan çıkan diğer cihazlar kampüs dışındaki meslek yüksekokullarının ihtiyaçlarına göre hizmete alınmıştır.

Şekil-Merkezi Kontrol Sunucusu Arayüzü

2. Kampüs içerisindeki Eduroam (Education Roaming) yayın hizmetimiz 4 cihaz yerine 42 cihaz üzerinden yayın yapacak şekilde genişletilmiştir.

3.Güzelyurt Meslek Yüksek Okulunda ek hizmet binasının internet ihtiyacını gidermek amacıyla kablosuz cihazlarla noktadan noktaya internet hizmeti verilmiştir. Yine burada eski misafirhanenin taşınması sebebiyle noktadan noktaya hizmet veren kablosuz erişim cihazları yeni binasına montajlanarak internet hizmeti verilmesi sağlanmıştır.

4. Sultanhanı Kasabasında bulunan eğitim binasındaki 2mbps g.shdsl hat 10 mbps metro internet hattına çevrilerek internet hızı artırılmış, g.shdsl modem alınarak yerine layer3 switch konfigürasyonu yapılarak hizmete alınmıştır.

5. Ortaköy Meslek Yüksek Okulunda güvenlik biriminin internet ihtiyacını karşılamak için noktadan noktaya internet hizmeti cihazlarla sağlanmıştır.

6. Güvenlik duvarında güncelleme işlemleri yapılarak daha verimli ve stabil çalışması sağlanmıştır.

7. E-posta sunucusunda spam (çöp mesaj), oltalama (Phishing), ve kara listeye girme problemlerinin önüne geçmek için güvenlik yazılımı satın alınarak faaliyete geçirilmiştir. İhtiyaca göre kurallar oluşturulup mail trafiği kesintisiz, sağlıklı ve güvenilir hale getirilmiştir.

8. Öğrencilere E-posta hizmeti vermek amacıyla açık kaynak kodlu ücretsiz web sunucusu kurulmuş ve isteyen öğrencilere asu.edu.tr domaini üzerinden hesaplar açılarak e-posta hizmeti sağlanmıştır.

Şekil-AntiSpam Yazılım Arayüzü

Şekil-Öğrenci Posta Hizmeti Giriş Ekranı

9. Yeni Veteriner Fakültesi binasının kenar anahtarlama cihazlarının konfigürasyonu yapılarak montajı yapılmıştır. Sistem odası tarafında da yapılan konfigürasyon ile birlikte bina kurum internet ağına dahil edilmiştir. Ayrıca binadaki son kullanıcılara ait data uçlarının muayenesi yapılarak hatalı kısımlar yapı işleri teknik daire başkanlığına iletilip düzelttirilmiştir. Böylece kablolu ve kablosuz internet hizmeti verilmeye başlanılmıştır.

10. B kapı güvenlik noktasında eskiyen data uçları yenilenmiş, kesintisiz güç kaynağı hizmeti sağlanmış, mevcut kabin ve kabloları daha kullanışlı bir noktaya taşınmıştır.

11. Yeni yapılacak olan sosyal tesis ve fen edebiyat fakültesi ek binası için data uçları sayısı ve konumu, kabin noktalarının durumu ile ilgili Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı ile koordineli şekilde çalışmalar yapılmıştır.

12. Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunun artan internet ihtiyacına cevap verebilmek için mevcut 20 mbps internet hızı 40 mbps ye yükseltilmiştir.

13. Ulaknet’in, İnternet hizmeti için üniversitemize tahsis ettiği toplam bant genişliği kampüs içi 300 mbps den 400 mbps çıkarılmıştır. Yıl içerisinde Sultanhanı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun hızlarının da artırılmasıyla internet bant genişliğimiz arka uçlarla beraber toplamda 387 mbps den 530 mbps hızına yükselmiştir. Merkez kampüsümüz dışındaki tüm okullarımız, Ulaknet’in katkılarıyla, metro ethernet üzerinden, kampüsümüz internet ağına dahil edilmiştir. Üniversitemizdeki internet ağı, kampüs içi 165 kampüs dışı 7 adet VLAN’a (sanal özel ağ)  bölünmüş olup, tüm internet çıkışı sağlayan cihazlar merkezi dhcp sunucumuzdan ip almakta olup, tüm istemciler, güvenlik duvarımızla bağlantılı olan radius sunucu üzerinden kimlik doğrulama sistemi aracılığıyla internet oturumu açmaktadırlar.

14. Yıl içerisinde arızalan data ve fiber uçlarına yerinde müdahale yapılarak sorunların düzeltilmesi ayrıca uzaktan yardımla kişinin ağ bağlantı problemlerinin giderilmesi hizmetleri verilmiştir.

15. Kampüs içerisindeki 3 adet bisiklet istasyonuna ek 4 adet bisiklet istasyonu için ağ hizmeti verilmiştir.

Personel:  Şevket DEMİRCİ, M. Kürşad EYİCİ, Furkan ALTINKAYNAK